Nieuwe boeken

Presentatie Het begint met Lezen

 

Discussiepanel met Prinses Laurentien, Sharon Dijksma, Ina Brouwer en Elly de Galan

Op dinsdag 10 maart 2009 overhandigde H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden het eerste startpakket Het begint met lezen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ina Brouwer, voorzitter van de MO-groep Kinderopvang.

Dit deed zij tijdens het 50e verjaardagsfeest van Beertje Paddington in het prachtige Spoorwegmuseum in Utrecht.

Het begint met lezen ondersteunt medewerkers in de kinderopvang om lezen bij kinderen te bevorderen en helpt hen om laaggeletterdheid bij ouders en collega's bespreekbaar te maken en aan te pakken.

 

Voorafgaand aan de overhandiging van het pakket heeft de bekende kinderboekenschrijfster en presentatrice Betty Sluyzer de aanwezigen welkom geheten, een korte inleiding gegeven op het project, versjes voorgedragen en een paneldiscussie geleid, waarbij Prinses Laurentien, staatssecretaris Sharon Dijksma, Ina Brouwer en Elly de Galan Sepers, Alfabetiseringsambassadeur (ex-laaggeletterde) reageerden op stellingen over leesstimulering in de kinderopvang en laaggeletterdheid. Na de overhandiging van het eerste pakket rondde Betty Sluyzer de lancering van het project af en bedankte ze de pannelleden voor hun deelname, de aanwezigen voor hun komst en Het Spoorwegmuseum voor de mooie lokatie.

 

Ik ben zelfs op tv geweest. In RTL-Boulevard en in Shownieuws. En misschien komt er ook nog een verslagje in het tv-programma Blauw Bloed.

 

Voorlezen in Amersfoort en Zwolle

 

Op woensdag 11 maart hebben vele bekende Nederlanders, waaronder kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer, voorgelezen uit Beertje Paddington en het pakket Het begint met lezen overhandigd aan de leiding van de school en de kinderopvang.

Om half twaalf 's morgens was ik op Brede School Het Spectrum in Amersfoort, waar ik heb voorgelezen aan zo'n 100 kinderen uit groep 3 en 4.

Op alle websites staat dat daar Henk Westbroek zou komen, maar dat bericht klopt niet. Ik was er.

Om twee uur heb ik weer voorgelezen, in Zwolle, op kindercentrum AA-landen. Die groep was iets kleiner. Ik heb veel plezier gehad met 12 kinderen tussen de 2 en de 9 jaar.

 

Voorleestraining bij Douwe Egberts

 

Douwe Egberts is sinds vorig jaar lid van Stichting Lezen & Schrijven. In het kader van maatschappelijk ondernemen zijn ongeveer 30 medewerkers van Douwe Egberts mee geweest met de bekende Nederlanders om voor te lezen en de pakketten te overhandigen. Het bedrijf had grote dozen gevuld met allerlei gratis producten. DE heeft de rechten van Beertje Paddington en zij hebben ter ere van zijn 50e verjaardag en in het kader van het project Het begint met lezen 500.000 boeken gratis ter beschikking gesteld.

Kijk voor meer informatie op de site van Beertje Paddington.

Op donderdag 5 maart heeft Betty Sluyzer bij DE een voorleestraining gegeven aan de medewerkers die op pad gingen met de bekende Nederlanders.

..

 

Het begint met lezen, de bibliotheken en de Voorleesexpress

 

In het startpakket van Het begint met lezen staan veel voorleestips, informatie over laaggeletterdheid, handige websites, voorbeelden/omslagen van leuke boeken en nog veel meer. Het pakket is samengesteld door Stichting Lezen & Schrijven, de Vereniging Openbare Bibliotheken en de Voorleesexpress. Ook Betty Sluyzer heeft tips gegeven aan de samenstellers.

De openbare bibliotheken verspreiden de startpakketten over de kinderopvangcentra in hun omgeving. Op de website van de bibliotheken kunnen ook pakketten worden aangevraagd.

Bij elk startpakket horen twee boeken van Beertje Paddington.